Fri roaming fra 15. juni 2017

eu stjerner glad mann flagg
Som de fleste har fått med seg så ble de ekstra og store kostnadene ved dataroaming i EU fjernet den 15. juni. Dette betyr at du nå skal kunne bruke mobildata på sommerferien, uten ekstra kostnader. Du skal, i prinsippet, kun betale akkurat det samme som om du er i din mobiloperatørs hjemmenettverk. Og har du innebakt mobildata i abbonementet ditt så skal du fritt kunne bruke din kvote også i utlandet. Dette er som kjent en EU avtale, så er dette også implementert for nordmenn?

EU eller EØS? Eller begge deler?

Norge er ikke medlemmer av EU og denne avtalen omfatter foreløpig bare de 28 EU-landene, og gjelder dermed ikke Norge – i utgangspunktet. Men EØS-avtalen har tidligere sørget for at også norske mobilkunder får ta del av slike avtaler. Dette for at det skal være en viss harmonisering av mobilmarkedet i Europa. Dette har tidligere tatt noe tid, opptil et par måneder, men denne gangen skal alt være lagt til rette for at regelverket skal også gjelde for nordmenn fra og med innføringen den 15. juni. De fleste mobiloperatører opplyser om at de allerede har tilpasset sine abbonement slik at de oppfylle kravene i regelverket.

 

eiffeltårn dame mobilSå hvordan forholde seg til dette sommeren 2017?

Vi anbefaler at alle sjekker med sin mobiloperatør hvordan og når de implementerer dette. Og om de har allerede implementert dette, sjekk den lille skriften i abonnementet ditt.  Noen har allerede fri roaming i EØS inkludert i sitt mobilabbonement, da ofte mot en noe høyere månedspris enn det du hadde tidligere. Du skal informeres minst 4 uker i forkant om endringer i ditt abbonement, så forhåpentligvis har operatørene kjent sin besøkelsestid og fått dette på plass allerede. Vi har ikke en oversikt over hvilke som har oppdatert og implementert dette, og derfor ber vi våre lesere sjekke nøye med sin operatør. Det har vært mye diskusjon om det er rettferdig at månedsprisene skrus opp for alle, slik at alle betaler for at noen skal kunne roame i EU. Om du reiser mye så vil dette være et gode for deg, om du derimot ikke reiser så mye så betaler du mer for den samme pakken du har hatt tidligere. Vi skal ikke gå inn i diskusjonen om hva som er rettferdig eller ikke, vi lar hver enkelt gjøre seg opp en mening og eventuelt ta diskusjonen direkte med mobiloperatørene.

Sjekk ditt abbonement og unngå overraskelser

eu flagg mobilDet som er en gedigen bakdel her, er at om din mobiloperatør ikke har innført dette fra og med 15. juni 2017 – så du kan risikere å ikke få brukt mobilen i det hele tatt i EØS/EU. Og husk også at du er like avhengig av din datakvote i utlandet som du er i Norge. Om du bruker opp din kvote på å laste opp bilder til facebook og Instagram, så skal du kunne kjøpe mer data til samme priser som hjemme. Men, regelverket gir operatørene lov til å sette egne grenser for roaming. Telia sier for eksempel at de gir maks 30 GB roaming i måneden.

Du skal også få prisinformasjon på SMS når du ankommer et nytt land og automatisk varslings- og sperretjeneste for datatrafikk når forbruket når 570 norske kroner (inkl mva).  Om du vil ha full kontroll på dataforbruket ditt i ferien, så er det enkleste tipset fremdeles å kun slå data på når du behøver det, også skru det av igjen etterpå. De gamle rådene er ofte de beste, selv i en teknologisk hverdag som går fortere og fortere. Du kan også i mange smartelefoner sette en grense på hvor mange GB du kan bruke. Sjekk manualen til din telefon og/eller nettbrett.

dame flyplass mobil

De 28 EU-landene og EFTA landene Island, Liechtenstein og Norge omfattes av avtalen. Men husk da på at man står igjen med flere europeiske land som i utgangspunktet ikke omfattes, og om du for eksempel er på gjennomreise eller mellomlanding i disse landene så vil de ‘gamle’ ekstra kostnadene løpe om du ikke bruker WiFi: Blant andre er dette Sveits, Albania, Tyrkia, samt områder som Kanaløyene og Isle of Man. Forvirrende nok så gjelder avtalen i områder som er langt unna EU også – som for eksempel Fransk Guyana i Sør Amerika og Guadaloupe i Karibien. (Vi legger opp en komplett liste av land som er inkludert i avtalen nederst i denne artikkelen.) Mye er opp til operatørene så, igjen, det er viktig at du sjekker hva ditt og familiens abbonement tillater før dere drar på ferie. Og, vi vil alltid anbefale å bruke gratis WiFi der dette er tilgjengelig. De fleste hoteller har WiFi tjenester. Kafeer og offentlige hotspots finner du nå stort sett overalt i verden. Vi vet disse kan være av varierende kvalitet, men det gamle rådet om å begrense databruk i utlandet er like viktig i dag som før. Så om barna spiller på iPaden sørg for at det er spill som kan spilles offline for eksempel.

Viktige unntak å huske på

cruiseskipSkal du på cruiseferie, så husk at ferjer og cruiseskip har ofte egne GSM-nett, med helt egne priser. Og de er ikke inkludert i avtalen, uansett om de seiler i Europa, eies og opereres av europeiske rederier og lignende. Så snart du ikke er koblet opp til ditt vanlige mobilnett, men derimot Og prisene på cruiseskip kan være skyhøye – alltid sjekk i resepsjonen først og sørg for at du forstår informasjonen de gir deg. For det kan ikke stikkes under en stol at mange cruiserederier tjener utrolig gode penger på dette så informasjonen kan være noe vag. Spørsmålet du må stille er hva koster det per MB og per minutt. Noen skip har type ‘Internett kafeer’ ombord hvor prisen er noe lavere enn om du bruker nettbrett eller egen laptop på lugaren. Informasjonen skal finnes i din lugar og på rederiets hjemmeised. Vi anbefaler å dobbelsjekke uansett… Men er man på cruise så har man sikkert bedre tingå gjøre enn å sitte på sosiale medier på smarttelefonen.

Hvilke land er omfattet av avtalen?

Det er viktig å huske på at dette ikke medfører at du kan fritt bruke mobildata som du vil uansett hvor du er. En komplett liste av landene som ER med i avtalen ser du her. Så husk på at om du er i andre land enn dette så er det ingen avtale som hjelper deg begrense en eventuell ekstra regning når du kommer hjem. eu flagg mobiler

Alle de 28 EU-medlemslandene: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland (inkl. Åland), Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

I tillegg: Guadeloupe, La Réunion, Mayotte, Martinique, Fransk Guyana, Saint-Martin Asorene, Madeira og Kanariøyene.

EFTA-landene: Island, Liechtenstein og Norge.

Vi ønsker alle en flott sommerferie med eller uten roaming!